tisdag 15 december 2009

Dammsugare, filmrulle, punschrulle – Kärt barn har många namn. (ca 20 st)

Fyllning:

  • 100 g Smör
  • 1  dl Florsocker
  • 2 tsk Vaniljsocker
  • 3  msk Kakao
  • ca 4 dl smulor från sockerkaka eller småkakor. (Drygt en halv kaka, Se recept HÄR)
  • 300 g Marsipan (Se recept HÄR)
  • ca 150-200g Choklad (Bäst blir det med 50/50 mörk och ljus)
  • Arraksessens eller punsch efter smak
Rör smör, socker, vaniljsocker och kakao poröst.
Tillsätt kaksmulorna, arraksessens eller punsch och blanda väl.

Smörkräm:

  • 75 g Smör
  • 1/2 dl Florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
Rör fettet mjukt. Blanda det med florsocker, vaniljsocker och äggula till en slät kräm.

Gör såhär:

Kavla ut marsipanen lagom bred, ca 20cm och så lång du kan, skär till kanterna till en avlång rektangel och bred på ett lager med smörkräm ca 4cm in.
Forma en sträng med fyllning ca 2cm i diameter på smörkrämen och rulla in längderna i marsipanen och skär av längs med kanten på rullen, då kan man fortsätta på samma "ark" med nästa rulle, räcker det inte är det bara att kavla om "spillet".
Tänk på att det går 3cm marsipan på varje cm som rullen är i diameter. Börjar det bli gränsfall att det ska räcka kan man bara måtta strängen med fyllning med fingrarna och sen ta det måttet tre gånger på marsipanen.
Ställ de färdiga rullarna i frysen 1 timma eller så, då blir de lättare att skära och chokladen man doppar de i rinner inte så mycket.
Smält chokladen i vattenbad och doppa ändarna på dammsugarna däri.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för jättebra recept!