tisdag 22 december 2009

Franskt Lantbröd (225 grader – 25-30 min, 2 limpor)

Jag lovade ju lägga in receptet och det blev helt klart godkänt! Tänk bara på att fördegen ska göras Minst 6 timmar i förväg men det är det värt.

Deg 1:

  • 25 g Jäst
  • 2 dl Ljummet vatten, 37 grader
  • 2 dl rågsikt
Lös jästen i vattnet. (Gör gärna allt i bunken du ska ha degen i sedan)
Vispa ner rågsikten så att mjölet blandar sig ordentligt.
Låt surdegen stå i rumstemperatur i minst 6 timmar.

Deg 2:

  • 3 dl Ljummet vatten, 37 grader
  • 2 tsk Salt
  • 1 msk Rapsolja
  • 4 dl Rågsikt
  • 7 dl Vetemjöl (ca 420 g)
Blanda surdegen med övriga ingredienser.
Arbeta degen kraftigt eller kör den i hushållsmaskin ca 5 min.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Knåda degen lätt på mjölad arbetsbänk. Forma två runda eller avlånga bröd. Jag rundrev även bröden, vet inte om det gör nån skillnad men mina flöt i alla fall inte ut. Förklaring till detta finns HÄR
Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper ca 45 min. För att få lite stöd till limporna tog jag lite ugnsfolie och knycklade ihop den löst till en rulle och lade under bakplåtspappret mellan bröden.
Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden på nedersta falsen 25-30 min eller tills innertemperaturen är runt 96-98 grader.
Låt svalna övertäckta på galler.
IMG_4109

Inga kommentarer: