måndag 6 juni 2011

Stormig helg utan ström, vad gör man då??

Öhh, lagar festmåltid, duschar varmt och leker med el-leksaker??
I alla fall om man bor på landet, nära en älv, har ett garage och en vedeldad bastu!

Det stormade ganska friskt i helgen med en hel del nedfallna träd och som väntat stack strömmen mitt på dagen, för att vara borta resten av dagen… Vad gör man då? Jo, jag ska berätta:

IMG_5460Steg 1: Släpa in grillen i garaget så den inte blåser bort och plocka fram alla tillbehör. Festmåltiden är ett faktum! Både jag och Palle kom på den briljanta idén att vi ju kunde använda utsugen om det skulle bli för rökigt. Ja, eller kanske nä…

IMG_5461Steg 2: På med alla godsaker. Fick fundera en liten stund innan jag kom på att grillade potatishalvor med salt, kryddor och en smörklick funkar stabilt, istället för de klassiska friterade jordäpplena. Mumma!

IMG_5463Hmm, sa du att jag skulle bränna på köttet? Vi har ju ingen ström!

IMG_5466Ja, då tar vi gasen! Den var faktiskt klar men hade inte fått så mycket färg, så då är faktiskt detta en godkänd lösning. ;)

IMG_5467Ingen ström = Ingen musik. Eller? Man tar vad man har.
Music Maestro!

IMG_5469Klart grabbarna ska ha kaffe efter maten. Samtidigt som man laddar batterierna till leksakerna! Nalle vaktar kaffet. ;)

IMG_5468Montering av Palles nyinköpta leksak. Detta försvårades en smula när manualen fanns på internet… Faktiskt så är vårat bredband batteridrivet men det innefattade en del omkonfigurering, så det fick bero. Vi fick helt enkelt använda njurarna! ;)

IMG_5476Nu är någon mäkta stolt över den lilla! Pappa vill också ha! Upplysningsvis fungerade njurarna, för den flög faktiskt, som den skulle!

Kvällen avslutades sedan i bastun. Det var som balsam för både kropp och själ, dock glömde jag pilsnern men jag skyller på tillfällig sinnesförvirring. Där finns även vattenvärmare, så med lite vatten från älven blev man som en ny människa.
Egentligen var det nog tur att strömmen lyste med sin frånvaro, annars hade nog inte kvällen blivit hälften så lyckad.

 

IMG_5484Här är nationaldagens projekt.

Var ju tvungen att se om min kombinerade grill/rök fungerade. Grill delen är sedan länge bekräftad, flera gånger!
Efter 2 dygn i 10% (vikt) saltlake och kryddor var det dags att ta oskulden på rök delen. Efter cirka tre timmar, i 90 grader, kunde jag plocka ut laxen som hann bli ca 60 grader. Detta visade sig vara ganska lagom för både smak och färg. Mumma!
Enda “nackdelen” var att svärmor hade bjudit på go-middag på Stengården med kanongod mat, så laxen får vänta till i morgon då kött-koman inte lagt sig än.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är imponerad! Verkligen informativa blogginlägg här min vän. Jag ville bara kommentera och säga hålla uppe kvaliteten på arbetet.