måndag 14 maj 2012

Päronpaj med Karamelltäcke

Det kan vara lite knepigt att göra caramel´en till denna men det är väl värt besväret! Var bara lite försiktig när du tillsätter grädden, det kommer att koka ganska kraftigt i början och sen bli svårblandat men det är bara att värma på lite grand så löser det sig, bokstavligt talat. ;-) OBS: Tillsätt inte äggen förrän allt är löst och avsvalnat!

IMG_20120505_181134

Pajskal:
100 g kallt smör, skuret i tärningar
100 g florsocker
3 dl vetemjöl
1 krm salt
½ vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljsocker
1 st ägg

Caramel:
3 päron (eller motsvarande mängd av annan frukt)
2,5 dl socker
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära (om du valde päron, annars är det gott med kardemumma till rabarber och kanel till äpplen)

Gör såhär:
1: Finfördela smör, florsocker, vetemjöl, salt och vaniljsocker. Tillsätt ägg och blanda hastigt ihop till en jämn pajdeg. Fodra en pajform, 20 cm i diameter, med pajdegen och nagga botten med en gaffel. Sätt in i frysen 1 timme.

2: Sätt ugnen på 200 grader. Skala päronen, dela och ta ut kärnhusen. Skär i skivor.
Värm en kastrull på medelvärme.Häll i socker och låt det smälta under omrörning tills sockret fått en fyllig, kola-aktig färg. Ta kastrullen av värmen och låt karamellen svalna något. Vispa sedan ner kryddor, vispgrädde och sist äggen, ett i sänder (kom ihåg vad jag skrev längst upp, om äggen och värmen).

3: Sänk ugnsvärmen, direkt före gräddningen till 175 grader. Grädda pajskalet direkt ifrån frysen ca 10 minuter. Sätt päronskivorna i en djuptallrik och mikra på full effekt ca 2 min så det släpper lite vätska. Fördela sedan päronen i pajskalet och häll såsen över päronen.
Grädda pajen i ytterligare ca 35 minuter i 175 grader, tills pajen tagit ihop och fått fin färg.

Servera med glass, grädde eller Hemlagad Vaniljsås.

Inga kommentarer: