onsdag 9 maj 2012

Vaniljbullar – Kanelbullar

Hade ett litet bak il härom dagen, lite terapi. Var ju tvungen att prova göra bullar på ett bra recept för kringlor och de här blev Kanongoda och fluffiga! Som köpes! ;-) Kringelreceptet kommer också. :-)

IMG_20120506_150232
ca 60 st.
Vetedeg:
50 g jäst
90 g socker (1 dl)
1 ägg
200 g smör
400g mjölk (4 dl)
780 g vetemjöl (ca 1,3 liter)
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
ev. 1-2 tsk malen kardemumma

Fyllning (rörs ihop):
100 g smör, rumsvarmt
0,75 dl socker
för kanelbullar: 1,5 msk kanel
för vaniljbullar: pastan från 2 vaniljstänger eller 1,5 msk vaniljsocker

Före gräddning:
2 dl pärlsocker
1 st. ägg, uppvispat, till pensling

Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke eller bakmaskin, tillsätt socker och salt och rör då och då tills jästen löst sig i sockret (den kommer att göra det). Tillsätt sedan ägget.
Smält smöret i en panna och tillsätt mjölken, värm sedan till ca 37 grader (fingervarmt).
Blanda mjölet med hjorthornssaltet och ev. kardemumman, tillsätt sedan detta växelvis med mjölkblandningen i maskinen under omrörning. Arbeta sedan degen ca 5 min i maskinen. Tillsätt inte för mycket mjöl, degen ska vara lite kladdig när det är klart och degen blir lite mindre kladdig mot slutet.
Jäs degen ca 30 min i bunken och stjälp sedan upp den på ett mjölat bakbord och dela den i 4 delar, dela även smörblandningen i 4 delar. Kavla ut varje del till en platta på ca 40x30 cm och bred ut smörblandningen jämnt på varje del, rulla sedan ihop plattan och dela den i ca 15 bitar. Lägg varje bit i en form och placera på plåtar, räkna ca 20 formar per plåt.
Sätt på ugnen på 215 grader. Låt sedan bullarna jäsa 45-60 min på plåt.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö på lite pärlsocker. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 9-11 min. tills de får en fin färg. Provgrädda gärna en bulle först, då ser man ganska bra vilken tid de behöver.

Inga kommentarer: