söndag 29 november 2009

Helgens projekt

Tänkte bara visa summan av helgens händelser i projektväg. Visst man kan köpa de här hakgångjärnen på jula för en hundring men det känns mycket roligare att ha gjort dem själv och satt lite egen prägel på jobbet.

Hemgjorda hakgångjärn
IMG_4077

Sen har vi del två av helgens projekt. Ids inte skriva in receptet just nu men det kommer, för de som vill ha.

Hemgjorda delikatessbakeler och maränger. MUMS! :)
IMG_4079

Smärtsam sovmorgon

Man är ju inte bortskämd med sovmornar nuförtiden så när vi väl fick en i morse slog det lite fel. Vi fick sova ändå till tio i morse men det resulterade i att båda hade en ruskig huvudvärk, ont i kroppen och att man var allmänt seg när man vaknade plus att vi hade två små husdjur som akut ville ut när vi kom ner, de drog som två raketer åt varsitt håll när vi släppte ut dem :) Som tur var blev man någorlunda återställd efter frukost/lunch.

Arbetet fortskrider i hönhuset, dörren är nu äntligen klar så nu ska jag bara smida ihop två gångjärn och hänga upp den. Blir även lite el dragning idag hade jag tänkt, det underlättar att ha lite belysning när man jobbar där inne plus att jag måste in med ett element innan jag målar. Det är inte lätt att måla när färgen frusit :)
Här är lite bilder på den färdiga dörren.

FramsidaIMG_4074
Baksida
IMG_4075

torsdag 26 november 2009

Nu har man fått Svininfluensan!

Vaccinationen då, så ni törs stanna kvar på bloggen. Lea skulle på 3 års kontroll idag så då tänkte vi ju göra vaccineringen samtidigt i och med att dom ändå skulle börja vaccinera barn kl två men tji fick vi, vaccinet skulle komma lagom till två… Jaja, det var bara att åka tillbaka till jobbet igen och fråga efter ledigt IGEN men det gick bra ändå. Efter lite strul med kölappssystemet kom vi äntligen in (Tänka sig, nummer 10 kommer faktiskt FÖRE 45…) Och allt gick jättebra, lillan var så duktig så. Jag tror mamma sjåpade sig mer :) Lite öm i armen blev vi men inga andra symptom än så länge :)

För övrigt var det nog den tystaste treårs kontrollen i Byske, det var bara en koll på hur hon utvecklats språkmässigt, förutom länd och vikt och hon sa inte ett PIP, hon bara skruvade på sig lite blygt och log, så det blir ett hembesök istället senare :)

onsdag 25 november 2009

Födelsedagskalas idag

Idag var vi till Källbomark på födelsedagskalas, det var svågern som fyllde år och som vanligt serverades Riktigt gott fika! Frugan ska faktisk dit på bak kurs snart, fast jag är inte riktigt säker på om hon vet om det än ;) Det var en mycket trevlig stund om än vi inte hann vara så länge då gumman skulle i säng men det var roligt den lilla stund vi hann med. Man kan väl säga som det gamla ordspråket lyder “Man gör som Lappen, äter och far”.

När man väl installerat sig hemma igen kom jag på en grej “Attans, sophämtning i morron… mutter…” Det var bara att sätta sig i traktorn och åka, tänkte ta ut och vädra Gamla Bettan bara för att konstatera att batteriet i var tomt! Jag vet att batterierna är rätt gamla och slitna så det är nog bara att köpa nya… Men som tur var har vi ju två bettor så den “nyare” fick tjänstgöra den här gången också. En liten bit på väg slog mig tanken att utnyttja blidvädret och den därmed upptinade vägbanan, så det var bara att släppa ner schaktbladet och hipps vips har vi en Mycket slätare och finare väg! Tänk vad man kan få gjort bara med att åka med soporna. :)

tisdag 24 november 2009

Lika långt inlägg som antalet saker jag fått gjort idag

Med andra ord borde det tagit slut efter rubriken. Hade tänkt ut och jobba lite med dörren idag men efter irriterat letande efter nåt att äta när jag kom hem (Frugan var på jobbet) blev det nåt så enkelt och gott som blöta. Efter det var det bara att då en stund i soffan, hade extra ont i ryggen och knät idag så att gå ut och jobba ännu mer kändes ganska avlägset. Fast å andra sidan kan jag ju skriva ett betydligt längre inlägg istället då jag inte behöver upp och gå ;) Men det får nog bero till en annan dag då det inte finns speciellt mycket skriva om idag heller men det kanske är som man säger “En ny dag och ett nytt inlägg” ;)

måndag 23 november 2009

Dörr bygge

Arbetet fortskrider, var bara in och åt efter jobbet sen var det bara att svida om igen och masa sig ut innan man somnat :) Som sagt var så går det ju inte fort minsann, på tre timmar hade jag bara isolerat, lagt på vindpapp och klätt med panel men det var efter tre felsågade brädor, en hel harang med svordomar och en rökpaus :) Nu tänkte jag visa lite av mina framsteg:

Framsidan av dörren, har man inte skruvtvingar får man ta spännband! :)

IMG_4073
Baksidan, återstår bara att såga till yttermåtten på panelen så det passar mot dörrkarmen. Här blev jag av med sista bitarna av spånskivan :)
IMG_4072
Ni kanske noterat min fina snickarverkstad (Hö lir) med GOTT om takhöjd! Och min fina arbetsbänk (Ventilationstrumma) :) Men det funkar Alldeles utmärkt!

söndag 22 november 2009

Hyfsat produktiv helg :)

Denna helg har det hänt mer än vanligt faktiskt, det blev grillning i solen i Lördags och ute i solen idag. Sen har jag isolerat hela hönshuset nu, så den biten är klar. Dörren är påbörjad och ska bara isoleras och kläs med råspont sen ska jag försöka smida några gångjärn.
Nu vet jag även varför dörrar är så dyra! Det var ett helt projekt att få allting rakt och i vinkel medans man skruvar, men det är väl så när man är ovan :)
Elen är delvis dragen nu men jag har ju som sagt inte kunnat dra nånting i själva hönsdelen av förklarliga skäl :) Men om man inte är allt för trött efter jobbet (jo, det tar på att se andra jobba!) ska jag nog hinna det under veckan.

Allting tar sådan fruktansvärd tid att göra när man inte riktigt är van att snickra och det här är trots allt mitt första riktiga projekt i byggväg, så man mäter och dubbelkollar allting några gånger men det spelar ju inte så stor roll när man i grund och botten har tänkt fel! Sen gör man om och gör rätt, efter att man surfat runt en halvtimme på nätet efter byggbeskrivningar! ;)
Under tiden man varit pappaledig har det gått ännu saktare när man får jaga lillan var femte minut! ;) Men till syvende och sist går det trots allt framåt!

lördag 21 november 2009

HURRAAAA!! SOOOL!!! :)

Det firades direkt med en korvgrillning med pinnbröd och vi bara njöt av Majvädret, nä vänta nu, det var ju November nu! Det är lite svårt att tro faktiskt, jag hittade en livs levande daggmask igår, älven ser ut som det har varit vårflod och det är allmänt vårväder. Till veckan däremot verkar det komma lite snö så det blir nog bra, för det känns lite fel att julpynta i Maj, nej November menade jag ;)
Men hursomhelst var det skönt med lite sol i alla fall, man blir Så mycket piggare och gladare nu när den varit borta ett Bra tag.

fredag 20 november 2009

Sista chansen för väderlekstjänsterna!

Nu har de lovat SOLSKEN i morron! Blir det inte det ska jag personligen SMS´a en brevbomb till samtliga ansvariga vädertjänster!! ;) Pappa är ju sugen på att grilla korv! Lea också för den delen. Men nu ska jag hoppa i snarklådan och drömma om bättre väder.

Älgskavsgryta med pressad potatis

Räcker till 4-5 personer plus nån matlåda.
    • 5-800 g Älgkött (Skavat)
    • 1/2 Gul lök
    • ca 200 g Valfri svamp
    • 2,5 dl Grädde (Valfritt)
    • 2 dl Crème Fraiche eller Turkisk Yoghurt (Valfritt)
    • ca 1 l Mjölk (Beroende på hur mycket sås man vill ha)
    • ca 1 dl mjöl till redning
    • ca 100 g Smör till stekning och redning
    • ca 1 dl Messmör (Valfritt men prova gärna)
    • Salt, Svart- och vitpeppar och 5-6 enbär om man har

    Gör såhär:

    Ta fram köttet ett par timmar innan man börjar skava det, det måste vara halvfryst annars går det inte skava i tunna skivor. Hacka löken och fräs den i hälften av smöret tillsammans med svampen häll sedan över det i en ganska stor gryta (3 L) och rör ihop med mjölet blanda sedan i grädden i röran.
    Bryn köttet i resten av smöret i omgångar och häll över i pannan.
    Häll i Mjölken, Crème Fraichen (yoghurten) och Messmöret i grytan. Koka upp och smaka av med salt, peppar och enbär. Låt puttra i 10-15 minuter.
    Jag brukar ta sönder potatisen grovt med en gaffel och blanda i lite smör och aromat innan jag pressar den, på så vis behöver man inte röra i den pressade potatisen när den är klar. Och det blir Smaskens!

    Smaklig måltid!

    IMG_4068

    Nu är jag Less!

    Regn idag också! Var man inte less innan blev man det nu! Men nu sket jag i det, Lea inte bara trampade utan Hoppade på mina nerver så jag kastade på henne galonisar sen gick vi ut. Inte världens roligaste väder men hon leker av sig bättre ute än inne så det är bara att härda ut :) Jag passade på att snöra ihop en vägg till i hönshuset så nu är det nästan klart! Förhoppningsvis ska väl allt vara hopsnickrat innan helgen är slut. Nu blir det däremot annat jobb, nämligen snickra ihop en älgskavsgryta!

    torsdag 19 november 2009

    Tråkvecka!!!

    Det är vädret jag tänker på, det har ju varit disigt, plusgrader och duggregn i snart en vecka nu… SLUTA MED DET! När man går ut blir man ju dyngsur på nån minut såvida man inte klär sig med en sopsäck och knyter åt, duggregnet söker sig ju in överallt…

    Fast lite positivt är det ju ändå, det var en lååång arbetsvecka för mig, jag jobbade igår, onsdag, sen är resten av veckan ledig :) Hoppas nu bara vädret blir liiite bättre, jag och Lea blev akut korvgrill sugna men jag tror inte det är så roligt att sitta ute nu. Men med lite tur så.

    tisdag 17 november 2009

    Vill inte sova!!

    Det har väl varit det stående temat på kvällarna de sista månaderna, “Ville inte sova” och det är inte mig vi pratar om som ni kanske förstått utan min kära dotter. Hon vägrar helt enkelt gå och sova, så fort man går ut ur sovrummet kliver hon ur sängen, sen står hon vid trappen tills man säger till henne och då säger hon det klassiska och skrattar när man kommer upp för att lägga henne igen.

    Ikväll tog jag ner Lea en stund och satte hon i knät tills hon lugnat ner sig lite och efter drygt tio minuter var hon så stilla att jag trodde att hon somnat. Ja just det ja, ibland är man ganska naiv. Precis i det ögonblicket åker handen upp och Lea kvittrar glatt “Tummetott, långeman, lilla vickevire!” *SUCK* Det är då man helt tappar gnistan… Det lär ju bli jättekul när jag väcker Lea kl 6 i morron…

    Oxtunga - Delikatess eller inte?

    Det där var väl nästan en kuggfråga, det är ju bästa biten överhuvudtaget! :)
    Mörare kött får man leta länge efter och vi kom över två stycken igår så idag har paltpannan bott på spisen nån timma. Nu väntar jag bara på frugan så man får äta lite blöta med Svensbybröd och oxtunga. Smaskens!
    För er som inte vet vad Svensbybröd är görs det som sagt i Svensbyn - Piteå och är ett extra tunt handnaggat tunnbröd. Det bästa som finns, i mina ögon i alla fall, både till blöta och bruta. Tyvärr verkar det bara finnas i butikerna i och runt Piteå... Men det duger åt mig! ;)

    Edit: Varför i hela friden ska man äta så man knappt kan röra sig...

    Bara för maskinintresserade

    Var bara tvungen att lägga in den här, att man gör så här med en liten Bob Cat kan jag förstå, men hjullastare var nytt för mig :)

    måndag 16 november 2009

    PUST va VARMT!!!

    Nu när det slår om till plusgrader händer ett lustigt fenomen med vårat hus, det räcker i princip med en brasa för att få upp temperaturen till lagom nivå och där ligger den nästan hela dan. Men så fort det sjunker under nollan måste man elda nästan hela tiden för att hålla värmen. Och det är här man gör bort sig, när vi kom ner i morse var det lite rått i luften så gumman gjorde upp en ordentlig brasa och jag matade på ganska friskt efter en liten stund och hux flux var det 30 grader inne och det håller i sig än! Sitter inne med bara mjukisbyxor och håller på att flyta bort! :)

    Fast detta åtgärdas nog snart, Lea behöver akut gå ut efter 10 vändor med Nicke Nyfiken. Lea är rastlös och mamma och pappa är redo att prova om DVD´n går in i vedspisen… Om inte annat med våld! ;)

    Hela anledningen till att vi sitter inne är det roliga vädret ute, +2 och regn. Hej då snö, Goddag ishalka… Funderar på att ta med mig Lea och hyvla av lite slask och is från infarten så man inte får fira jul med gipskostym när det här, förhoppningsvis, fryser på igen. Det är i och för sig värre Innan det fryser på men ni hajjar konceptet, skiten ska bort.

    söndag 15 november 2009

    NU förstår jag

    Vi var förbi dem vi köpte oxen av nu på kvällen och Lea ville så gärna se på kossorna så vi fick tillstånd att gå in en sväng och titta lite på dem, allt från små små kalvar till STORA kossor, tjurar och hästar. Jag hade inte det minsta minne av att kossor är så stora som de är, de är ju som en häst nästan! Fast man har ju bara sett de när de står i hagarna och på håll dessutom :)

    Jag har nog inte egentligen insett vidden av deras jordbruk tidigare, man har ju aldrig varit in i en såpass stor lagård tidigare. (De har väl runt 200 djur bara men för mig är det stort iaf.) Klockan var väl runt sju men dom hade fullt sjå med djuren och hade förmodligen Några timmar till med jobb, varje dag och då menar jag också Varje dag. Det är då man börjar inse att man själv har det ganska bra egentligen. Man blir ju inte speciellt avundsjuk på dem för de gör sig förmodligen inte särskilt stora pengar på det heller, det blir väl såpass man kan försörja sig på det. Så Nu förstår jag helt varför de inte kunde stycka åt oss, men det löste ju sig till slut i alla fall :)

    Bara därför ska jag dö en stund i soffan innan jag går och lägger mig. Det är ansträngande att se andra jobba ;)

    Puh, det där var skönt på två sätt!

    Ja, då menar jag ju förstås att styckningen är klar och att frysen håller på att fyllas, sakta men säkert. Fast kung Bore var verkligen inte på våran sida, hela veckan har det varit kallt, ändå ner mot –16, på nätterna men i natt var det nollgradigt! Och SNÖ!! Garanterat bara för att vi skulle stycka… Men efter lite tankeverksamhet (Ja det är som med Triss, ibland händer det) så kom jag på idén att lägga ut lite plast på balkongen och sprida ut köttet där, funkar kanon! då klarar frysen av betydligt större mängd när man fryser in då det redan är delvis fruset :)

    Sen hade vi lite problem i början också, frugan ringde på fredagskvällen och frågade när det skulle bli styckning på lördagen, ja det fick vi bestämma själva för de hade tyvärr ingen som kunde stycka åt oss. Jaha, vad gör man då kl 22 på kvällen? Snacka om uppställda, för ingen av oss har ju den blekaste om hur man styckar men efter lite rundringning på lördagsmorgonen kunde en gammal bekant hjälpa oss. Vi fick tag i han tio på morgonen, elva var han på plats vid kylrummet. TACK, Du är en Ängel!! 
    Sen kommer den mindre roliga biten, diska allting… Det är inte varje dag man diskar i duschen minsann! Men det är smällar man tar, nu vet man exakt vart ens kött kommer ifrån och hur det hanterats :)

    Sen fick vi ytterligare en liten bonus, vi skulle ha hjälpt grannen att stycka lite älg och hade gjort upp som så att vi skulle komma förbi han direkt när vi var klara med tjuren men när vi kom hem och pratade med honom hade de redan styckat klart så det var bara att hämta köttet, puh va skönt. Det var våran “Marklott”, vi har inte jagat nåt i år men vi tillhandahåller våran mark så det blir större yta att jaga på för de andra. Så då blev vi tilldelade lite kött tack vare det och det gjorde inte alls speciellt ont :)

    Nästa år ska jag verkligen försöka få tummen ur och skaffa mig jägarexamen så man kan få vara med och jaga och därmed få en lite större tilldelning. Men som sagt, det gäller att få tummen ur först och där tror jag att det är nån skojare som lekt med superlimmet! ;)

    fredag 13 november 2009

    Smördegsinbakad älgfärs (180° i ca 45 min.)

    • 600 g älgfärs (Jag tog 800g, två paket)
    • 3 ägg
    • 1 dl riven Västerbottensost
    • 1 dl grädde
    • 300 g kantareller (Hade bara några torkade men blandade ut med en burk champinjoner)
    • 1 gul lök
    • Smördeg (En platta på MINST 35x35cm för att det ska rymmas. Se recept nedan)
    • Salt, Peppar, krossade enbär om man vill ha mer viltsmak och lite vitlök om man vill

    Gör så här

    Blanda färsen med ägg, riven ost och grädde, krydda med salt och peppar.
    Stek svampen och den hackade löken, krydda med salt och peppar.
    Lägg/kavla ut smördegen på ett bakplåtspapper, forma färsen till en limpa och placera den på degen. Fördela svamp och lökblandningen runt limpan eller blanda i färsen. Rulla ihop allt med hjälp av pappret och pensla med äggula.

    Serveras med grönsaker och kokt potatis, brun- eller rödvinssås och gärna svartvinbärs- eller allra helst rönnbärsgelé till.

     

    Lättgjord smördeg

    • 6 dl vetemjöl
    • ½ tsk salt
    • 250 g margarin eller smör
    • 1 ägg
    • 1-2 tsk ättikssprit
    • 2-3 msk vatten

    Gör så här

    Blanda mjölet och salt i en bunke smula ner margarinet/smöret i mjölet med en gaffel eller fingrarna. Vispa upp ägget med en gaffel i en kopp, blanda ner ättikan och vattnet. Häll ner i bunken och arbeta i hopp till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper eller ett mjölat bord, helst bakplåtspapper.
    Kommer man ihåg att pensla med äggula får den säkert finare färg ;)
    IMG_4065

    TJOHOO! Pappa har fyndat!

    Jodå, minsann. Jag fick upp et il idag, det började med att jag kollade termometern och konstaterade att det var 16 grader kallt. Hmm, ute aktiviteter var inte särskilt lockande, vad gör man då? Jo, man utnyttjar temperaturen för egen vinning och passar på att frosta av frysen och rensa lite. Det var där jag upptäckte en påse jag hela tiden trott att det var bär i men tji fick jag, det var 7-8kg älgfärs! Yippie!! (I mitt lyckorus råkade jag dammsuga och skura av bara farten). På tal om ingenting, så otroligt smidigt att använda en kupévärmare när man frostar av frysboxen, tror det tog en halvtimma, Max.
    Men vad gör man då med älgfärs? Spagetti och köttfärssås såklart!! Okej, innan jag blir lynchad så gjorde jag faktiskt inte det :)
    Istället blev det faktisk Smördegsinbakad älgfärs Smaskens blev det!

    torsdag 12 november 2009

    Frisk morgon

    Idag skulle soptunnorna upp, det var nåt jag planerat att göra idag, vad jag däremot INTE planerat var att det skulle vara minus 15! så jag tänkte visa med bilder vad detta innebar för mig.

    Ehhh, Nähä…SONY DSC
    Hmmm, tydligen….
    SONY DSC

    Nu fick blåsbälgarna verkligen bekänna färg, det märks verkligen att man inte är den mest vältränade människan på denna jord minsann. För de som inte vet om våran bostadssituation så har vi ganska precis en halv kilometer till vägen, mestadels med uppförslut, kul… Jag gjorde ett spirometri test på jobbet för inte allt för länge sen där man mäter lungvolym, verkningsgrad mm. mm. Där konstaterades att min “Lungålder” var 37 år, just de ja, mer troligt att det var 73 år.

    Inte blev det bättre när jag gluttade på morgonhimlen på vägen ner, den var lite svagt ljusrosa och då tänkte jag att den kommer nog bli ganska röd och fin på några minuter så det var bara att löpa in och hämta kameran. De morgonpigga här i Sverige vet nog att sådana här fenomen i gryningen, skymningen också för den delen, inte varar särskilt många minuter så det blev bokstavligt talat löpning.
    Min kamera låg uppe där lillan sov så jag blev “tvungen” att ta frugans systemare, tråkigt ;) Sen var det bara att löpa tillbaka för att få en någorlunda bra bild. Bara under tiden jag hämtat kameran hade det fina röda både uppstått och börjat försvinna (Ja, det blev nästan en kilometer fram och tillbaka där också och INTE efter vägen…) Men ett par någorlunda hyfsade bilder fick jag, trots bökande med inställningar som jag inte riktigt hunnit bekanta mig med (Tror nästan jag fått bättre med min kamera) Men de duger för mig i alla fall.

    Nedrans telefonstolpe…SONY DSC

    Brinner det?
    SONY DSC

    onsdag 11 november 2009

    Först dåligt, sen bra

    Den här dan började väl inte så värst bra… Startade med huvudvärk som sedan gick över i svagt illamående, jättekul, men det stannade som tur var vid svagt. Efter ett tag började lillan bli lite Väl bångstyrig så jag släpade mig ut en stund med henne så hon fick leka av sig en stund, tänkte att jag kunde dra lite el så man fått nåt gjort idag men illamåendet gjorde sig påmint igen så jag avbröt projektet. Inte så bra att dra el när det står still i huvudet.

    För att komma på lite bättre tankar tog jag ut fyrhjulingen en liten sväng och jag hann knappt backa ut den fåränns lillan kom springandes och vrålade “ÅÅÅÅKAAA UUUULIIIIIING!!!” Så jag hakade på pulkan på draget och vi var väl ute säkert en halvtimma och lillan tjöt hela tiden av förtjusning.

    Efter pulkfärden blev det fruktstund (Mest för att pappa skulle få värma sig lite) och där hade Lea också fullt upp, med att upprätta kösystem för clementinklyftorna som tydligen skulle äta lunch dom också, långfil skulle dom ha minsann. Jag hade inte mage att säga åt henne att sluta flamsa vid matbordet och äta upp maten, med tanke på clementinklyftornas känslor.

    tisdag 10 november 2009

    Min framförhållning hindrar mig!

    Som vanligt då med andra ord… Jag och lillan spenderade en lite stund med att bygga idag, jag med såg och skruvdragare, Lea med en hammare och en plankbit med två spikar i, då jag konstaterade att jag saknar 3 spånskivor plus isolering. Tur man är bra på att beräkna, jag visste att det skulle vara på håret men att det skulle saknas till en hel vägg OCH tak hade jag inte räknat med. Det var lite större än jag hade för mig när jag handlade allt material :) Fast å andra sidan har jag aldrig påstått att mitt ögonmått är kalibrerat heller så jag har ryggen fri! ;)

    Ringde polarn P och hörde om det skulle få plats i skåpbilen hans och med lite tur funkar det nog annars får man väl bli dörrmakare och elektriker i morron :)

    måndag 9 november 2009

    Snabb dag på jobbet :)

    I dag gick det undan minsann! Kom till jobbet kl. 7 och åkte kl. 8. Tänk om alla dagar var sådana! :) Konstaterade att jag och min kollega hade 35 timmars jobb den här och nästa vecka så jag tyckte det passade alldeles utmärkt med kompledigt idag och föräldraledigt resten av veckan. Och efter jobbet bar det av till Skeå för att inhandla lite sågblad och skruv som stoppade projektet i söndags. På tal om det… Trevlig helg alla hårt arbetande ;)

    Nu i veckan hade jag och lillan tänkt försöka få klart hönshuset så stackarna slipper lägga ovala isklumpar i vinter :) Bara lite isolering, el och en ny dörr kvar så förhoppningsvis ska vi väl få till det i veckan, om nu inte lillan gömmer bort allt för många verktyg för mig då. Hon älskar att vara med och hämtar och bär runt diverse saker. Förhoppningsvis bär hon väl inte bort allt men det brukar ändå alltid saknas en massa saker så det kanske jämnar ut sig. Man får väl ge hon en planka med lite spikar i så hon också får bygga, då brukar hon bli väldigt nöjd :)

    Kan väl visa lite hur det blir ute hos pullorna. Här är steg 1: Tom vägg.
    IMG_4056

    Steg 2: Lite vindpapp och isolering.
    IMG_4057 
    Och slutligen Steg 3: Färdig vägg! Nästan som i matlagningsprogrammen ;)
    IMG_4059

    Sen ska det bara på lite färg, el som sagt och lite budgetlister av råspånt :) Jag tror det finns hönor som har det värre :)

    söndag 8 november 2009

    Snö och isolering

    Nu var det ett tag sen jag gjorde ett inlägg så det börjar vara på tiden. I helgen har det väl inte hänt speciellt mycket, som vanligt :) Det kom ju lite oväntat 1,5dm snö i fredags så det var bara att veva igång traktorn hiva på snökedjorna och koppla plogen. Lustigt att jag aldrig lär mig att sätta på kedjorna i tid… Jag kommer alltid på det NÄR det har snöat Aldrig innan. Man blir lika överraskad varje gång :)

    I år hängde jag i alla fall på plogen först istället för slungan, jag brukade tänka att det är ju bara att hålla upp den lite så man inte kommer ner i gruset och tänk, man blir lika överraskad varje gång där också ;) Bonden som slår våra ängar, hans kor måste ha gjort som skogsfåglarna och utvecklat en grusmage för jag kan tala om att det är tydligen inte så lätt att hålla upp i tid för när det väl börjat skramla i slungan tror jag att man skyfflat ut en kubik innan jag hittat åt spaken för att höja den :)

    Så i lördags drog Hasse igång gamla trotjänaren och packade ihop infarten lite och jag for efter med traktorn för att släta till. För er som inte vet vad trotjänaren är för något så är det en gammal Ski Doo Alpine från artonhundra kallt med svängradie som två fotbollsplaner och vikten som en atlantångare men den funkar alltid klockrent :)

    Palle kom förbi en sväng också och blev genast satt i arbete. Vad vi är snälla med våra gäster va ;) Han började lite smått med isoleringen av hönshuset medans jag röjde gården. Han var riktigt duktig och fick upp vindpappen och lite isolering, fast projektet avstannade idag då jag slarvat bort bladen till sticksågen och jag hade Inte speciellt stor lust att handsåga spånskivorna men hönsen verkar inte alls vantrivas i lagårn där dom fått bostad tills jag fått upp väggarna.

    söndag 1 november 2009

    Då var den helgen över

    Det har verkligen inte hänt speciellt mycket denna helg, det gamla vanliga bara, skruvat bil. Denna gång var det en spolarpump på Renaulten som vägrade leverera… Började kolla säkringar och sånt men sån tur hade jag minsann inte, det var bara att börja riva. Det bästa med detta är ju att pumpen sitter inbäddad längst bak i innerskärmen så det var bara att slita lös däck och innerskärm, jippie…

    Den person som uppfann plastclips för att fästa saker i en bil ska jag personligen strypa långsamt om jag får tag i han, det var endast ETT clips som höll efter att jag ryckt innerskärmen men lustigt nog var alla SKRUVAR hela *hint hint*. Detta var då i fredags, gissa om nån affär hade öppet… Och inte hade jag nån lust att skruva ihop allting tills jag fått en ny pump men det fick jag ju böta för idag när jag var tvungen att kasta på vinter sulorna på Fårrden ute på gödselplattan i mörkret för att Ingela skulle ta sig till Skeå i morgon.

    Ironin i det hela är då att betongplattan till utgödslingen från lagården är mycket slätare och finare än garagegolvet, så nånting positivt var det i alla fall :)