fredag 13 november 2009

Smördegsinbakad älgfärs (180° i ca 45 min.)

  • 600 g älgfärs (Jag tog 800g, två paket)
  • 3 ägg
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 1 dl grädde
  • 300 g kantareller (Hade bara några torkade men blandade ut med en burk champinjoner)
  • 1 gul lök
  • Smördeg (En platta på MINST 35x35cm för att det ska rymmas. Se recept nedan)
  • Salt, Peppar, krossade enbär om man vill ha mer viltsmak och lite vitlök om man vill

Gör så här

Blanda färsen med ägg, riven ost och grädde, krydda med salt och peppar.
Stek svampen och den hackade löken, krydda med salt och peppar.
Lägg/kavla ut smördegen på ett bakplåtspapper, forma färsen till en limpa och placera den på degen. Fördela svamp och lökblandningen runt limpan eller blanda i färsen. Rulla ihop allt med hjälp av pappret och pensla med äggula.

Serveras med grönsaker och kokt potatis, brun- eller rödvinssås och gärna svartvinbärs- eller allra helst rönnbärsgelé till.

 

Lättgjord smördeg

  • 6 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 250 g margarin eller smör
  • 1 ägg
  • 1-2 tsk ättikssprit
  • 2-3 msk vatten

Gör så här

Blanda mjölet och salt i en bunke smula ner margarinet/smöret i mjölet med en gaffel eller fingrarna. Vispa upp ägget med en gaffel i en kopp, blanda ner ättikan och vattnet. Häll ner i bunken och arbeta i hopp till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåpet en timme. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper eller ett mjölat bord, helst bakplåtspapper.
Kommer man ihåg att pensla med äggula får den säkert finare färg ;)
IMG_4065

Inga kommentarer: