fredag 20 november 2009

Älgskavsgryta med pressad potatis

Räcker till 4-5 personer plus nån matlåda.
    • 5-800 g Älgkött (Skavat)
    • 1/2 Gul lök
    • ca 200 g Valfri svamp
    • 2,5 dl Grädde (Valfritt)
    • 2 dl Crème Fraiche eller Turkisk Yoghurt (Valfritt)
    • ca 1 l Mjölk (Beroende på hur mycket sås man vill ha)
    • ca 1 dl mjöl till redning
    • ca 100 g Smör till stekning och redning
    • ca 1 dl Messmör (Valfritt men prova gärna)
    • Salt, Svart- och vitpeppar och 5-6 enbär om man har

    Gör såhär:

    Ta fram köttet ett par timmar innan man börjar skava det, det måste vara halvfryst annars går det inte skava i tunna skivor. Hacka löken och fräs den i hälften av smöret tillsammans med svampen häll sedan över det i en ganska stor gryta (3 L) och rör ihop med mjölet blanda sedan i grädden i röran.
    Bryn köttet i resten av smöret i omgångar och häll över i pannan.
    Häll i Mjölken, Crème Fraichen (yoghurten) och Messmöret i grytan. Koka upp och smaka av med salt, peppar och enbär. Låt puttra i 10-15 minuter.
    Jag brukar ta sönder potatisen grovt med en gaffel och blanda i lite smör och aromat innan jag pressar den, på så vis behöver man inte röra i den pressade potatisen när den är klar. Och det blir Smaskens!

    Smaklig måltid!

    IMG_4068

    1 kommentar:

    Re-dizain sa...

    Det här såg så gott ut...skall testa någon gång:)