söndag 11 oktober 2009

Lättlagad sylt

Hade lite lingon över som Ingela hade plockat så jag tänkte att dom gör vi sylt av direkt då vi ändå hade slut. Det behöver faktiskt inte vara speciellt svårt att göra sånt här. Man behöver inte alltid följa receptböcker till punkt och pricka. Där har jag fått mycket inspiration av Susanne och hennes matlagning som är helt suverän!

När man gör sylt och saft som nog är bland det enklare man kan göra behöver man ingen kokbok. Det är ju bara att koka bären runt tio minuter, eventuellt mosa dom (Speciellt när man gör saft) och sockra efter smak.
Det enda egentligen man skulle kunna behöva böckerna till är väl att se hur mycket vatten man ska tillsätta.
Här kommer i alla fall receptet.

Lingonsylt på 25 minuter MAX (Eller andra bär, principen är densamma)


  • Lingon (Spelar ingen roll hur mycket bara man ser till att ha några centimeter kvar till kanten av pannan då det "växer" när det kokar)
  • Socker efter smak
  • Eventuellt Atamon (Konserveringsmedel, finns i alla matbutiker i bakhyllan)
Jag brukar sätta i en LITEN skvätt vatten i botten av pannan bara för att. Max en halv dl, mer behövs inte.

Gör såhär:
Koka bären ordentligt i ca 10 min. mosa dom om du vill annars struntar man i det. Tillsätt socker efter smak, samma sak gäller här som vid matlagning, sockra, smaka, repetera ;) Koka några minuter till och ställ det åt sidan för att svalna lite. Vill man använda Atamon sätter man i det nu annars sköljer man bara burkarna med det. När det svalnat några minuter kan man skumma av det, för att slippa böka med att ha burkarna i varmvatten före man häller i sylten brukar jag ösa över det med en slev men slevar man för fort kan burkarna spricka ändå, så var försiktig!

För att mosa bären brukar jag, istället för att bråka med en slev, använda en "pärostamp" som man normalt gör potatismos med men den funkar klockrent även till detta :)

(t.v.) Såhär ser Atamonflaskan ut.  (t.h) "Pärostamp"

1 kommentar:

Suzan sa...

alltid undrat vad det där var för flaska, tack för upplysningen!