torsdag 29 oktober 2009

Nu till lite roligare saker :)

Satt och pillade lite med datorn när jag hittade detta, det var Palle som lekte lite med min kamera när han satt barnvakt igår. Tack för det :)
Barn kan verkligen vara söta när dom sover och speciellt när djur är inblandade också :)

Mina två utslagna hjältar :)IMG_4052

Nu är det dags för mat i alla fall, sen ska jag NJUTA av helgen! :)

onsdag 28 oktober 2009

EJ BARNTILLÅTET INLÄGG!

Detta inlägg kan innehålla ord som ej är lämpliga för barn under 25år!
Ursäkta språket men nog var det väl ändå själva fan! När jag åkte upp med soptunnorna passade jag på att hämta posten. Vid postlådan såg jag något vitt på backen, snö tänkte jag men det var nästan för vitt för att vara snö och lysena från traktorn var inte riktade direkt mot mig så jag sparkade lite på det. DÅ såg jag vad det var för något, någon hade tydligen jagat kanin och tydligen fått en. Men man tar FAAN inte ur den och lämnar inälvorna 1,5m från någons POSTLÅDA!!!!! Förbannade jävla respektlösa IDIOTER!!!!!!!!!!!!! Sådeså!

Jag har absolut inget emot jakt och jag följer gärna med och jagar men sådär gör man fan inte det tillhör vanligt jävla bondförnuft. De kunde ju åtminstone sparkat ner inälvorna och pälsen i diket, då hade jag nog inte ens brytt mig. Orkar man inte ens det ska man Fan inte jaga! Jag har heller inget emot inälvor eller så på det sättet men det blev en principsak.

tisdag 27 oktober 2009

Smärta uppstod!!!

Visst är det väl så som det gamla ordspråket lyder “Man saknar inte kon förrän båset är tomt” Det är samma sak med mitt lillfinger idag, jag trodde inte att jag använde det så mycket utan såg det mer som ett onödigt bihang som bara är i vägen när det är trångt. Tji fick jag minsann! Det var inte det enklaste att skriva det här inlägget utan att nudda tangentbordet med lillfingret!

Nu kanske ni undrar varför det är såhär. Jo det ska jag berätta nu men först ett annat gammalt ordspråk, “Somliga straffar Gud direkt” Och i det här fallet tog han f.n i så han sket ner sig!! Nu måste jag bara klura ut vad jag måste göra för att förtjäna detta :)

Dagen förlöpte utan större problem, jag staplade stålplattor som maskinen skurit under natten när klant jag kastade en platta på runt 11kg på en annan UTAN att se till att dra undan ALLA fingrar!! Här passar då det tredje och sista ordspråket in “Är huvudet dumt får kroppen lida” Och de gjorde den! :)

Här är resultatet i alla fall…
IMG_4050

söndag 25 oktober 2009

Partner i brott!

Här har vi dom två bovarna, tagna på bar gärning trots Uttrycklig order om att de INTE fick vara vid diskbänken, inte NÅN utav dom! ;)

“Hej Lea vad gör du? Får jag va me?“ 
IMG_4040 

  “Öhh, Hej pappa… Öhhm… *tänka tänka* Mjukis var på bänken, ska bara ta ner Mjukis.”IMG_4043
“Är Mjukis törstig? Här har du lite vatten!”IMG_4044

Prolog:
Lea och Mjukis fortsatte reta pappa genom att inte gå ner från diskbänken men Mjukis drabbades av det bibliska ordspråket “Somliga straffar Gud direkt” när Lea hällde vattnet ÖVER honom istället… Oväntat! :)

fredag 23 oktober 2009

Fiskgratäng (4-5 pers. plus lunchlåda. ca 1tim)

(Det här är faktiskt inte så besvärligt som det verkar) 
  • Fisk 6-700g (Typ lax, kolja eller torsk. Jag använde två fyrpack laxfiléer från ICA)
Potatismos:
  • ca 800g Potatis
  • ca 1dl grädde/mjölk
  • ca 2dl riven ost
  • Lite smör
  • Salt eller ännu bättre, Aromat
Sås:
  • 2 Selleristjälkar
  • ca 1dm Purjolök
  • 1l Mjölk
  • 0,5dl Tomatpuré
  • Nån dl gröna ärtor
  • Stark sås efter smak om man vill
  • 2 hönsbuljong tärningar (Jepp)
  • ca 0.5dl mjöl till redning
  • ca 50g smör
  • Smaka av med Vitpeppar, cayennepeppar och dill.

Gör så här:
Koka potatisen och sätt ugnen på 250 grader.
Lägg fisken i en form så den täcker botten, salta lite och strö på lite dill. Stoppa in i ugnen i ca 10 min.
Mosa potatisen grovt, häll i mjölk, ost, smör. Vispa moset en liten stund med elvisp men inte för länge, då blir det klister och smaka av med aromat/salt. (Det blir godare med aromat)
Glöm inte fisken. ;)
Smält smöret i en panna och vispa i mjölet, häll i mjölken och koka upp. Häll i de hackade grönsakerna och resten av ingredienserna förutom ärtorna och låt koka i några minuter, kör sen en liten stund med stavmixer. Tillsätt sedan ärtorna. Har du ingen stavmixer kan du förkoka grönsakerna ett tag och mosa med gaffel eller bara hacka väldigt fint. Smaka av med kryddorna.
Häll såsen över fisken och klicka eller spritsa potatismoset runt om eller lite varstans om man vill.
Sätt in i ugnen tills det fått fin färg, runt 10 min tror jag.

Såhär ser det ut sen, märks det att jag tycker om sås? ;)

Att tilläggas bör att jag räknar antalet portioner ganska snålt och det brukar ofta bli över till lunch dagen efter :) Man kan räkna med ca 150g fisk, 200g potatis och ca 2dl sås per person. Sen kan man ju variera efter vad man tycker om.

Och till sist måste jag säga till dom som överväger fettsnåla produkter, Fett Är Smakbärare! Det är gott med fettsnålare alternativ MEN det blir Godare med lite fetare alternativ, så är det bara. Punkt. ;)
Det var som en gammal väns far en gång sa: "Allt som gör livet värt att leva är antingen Fettbildande, Beroendeframkallande eller Olagligt" och här stämmer det förstnämnda ;)

Fredagsmys med underbar dotter och Fiskgratäng

ÄNTLIGEN helg! Det var minsann inte en minut för tidigt. Morgonen började riktigt bra faktiskt. Det började när jag skulle väcka Lea och den tjejen har ett morgonhumör som går till världshistorien, jag ställde mig på knä vid sängen och strök henne över håret och då vaknade hon, sträckte på sig, vände sig mot mig och kisade med Väldigt sömndruckna ögon, spottade ut tutten och gav mig en puss. Vem smälter inte av en sån grej! Efter nåt sånt kan man bara inte vara på dåligt humör :)
När jag kom hem hade gumman börjat med maten, stekt lax med pressad potatis skulle det bli så jag la mig på kökssoffan för att stula (Pite bondska för att ta igen sig några minuter) :) Helt plötsligt tändes ett Liljeholmens, Fiskgratäng! Den blev rent av så god att jag tänkte dela med mig lite.

måndag 19 oktober 2009

Yippieee!!! SNÖÖÖ!!

Jepp då kom äntligen första snön hos oss! Må det bara bli en likadan vinter som förra året, snön kom tidigt och låg Kvar! Det var precis som barndomsvintern när man kunde åka med skotern och hämta julgran :) och Lea kommer Garanterat att tjata ihjäl dagispersonalen om att åka pulka ty det har redan börjat ;) Sen kan man ju inte sticka under stol med att pappa börjar bli lite skotersugen ;)

Värdelös kvalitet men kul! På flera sätt ;) Och Nej, jag träffade honom inte :)

söndag 18 oktober 2009

Musse är försvunnen!

Det har gått nästan en vecka sen våran kära Musse gick ut och har inte setts till sen dess... :( Vi har letat med ljus och lyckta men varken sett eller hört nånting, grannarna har inte sett nånting heller, inga omotiverade hål i isen eller nånting. Han är spårlöst borta :(

Är det nån som läser detta och bor eller känner någon i trakterna runt Tväråfors, Gagsmark, Brännäs, Brännland, Båtfors och Ålund får ni jättegärna höra av er på min mail eller ringa om ni har nummret.

Såhär ser Musse ut, svartvit, SUPER fluffig svans, en liten "mustasch" och Jätte kelig!


OBS - Nymålat!

Gjorde om lite på bloggen idag, blev less på utseendet så ut med det gamla och in med det nya! Lämna gärna en liten kommentar, både ris Och ros :)

lördag 17 oktober 2009

Nacksmärta, Pablo Fransisco och krånglande bil...

Har inte haft varken tid eller ork att blogga så mycket i veckan, har väl mest blivit äta, sova och jobba... Men NU har jag tid :)
Vi kan väl köra veckan i kronologisk ordning.

I Onsdags la mina bromsljus av Helt, bytte säkring men den stack direkt, sen kopplade farthållaren ur när man blinkade höger och efter det lade både blinkers och instrumentering av samtidigt... Jippie! :/ Tänkte att detta får jag fixa till helgen.

På Torsdagen var väl allt som vanligt men jag hade lite begynnande värk i nacken men tänkte att det går nog till sig. På kvällen åkte jag och Palle ner till Umeå för att se Pablo Fransisco, en amerikansk stå upp komiker, Det var Riktigt Kul faktiskt! Jag har aldrig sett stand up live förut och ännu mindre Pablo :) Här är ett litet smakprov:



Fredag vaknar jag upp med horribel smärta i nacken, hade samma sak i somras och då var det så illa att när jag sträckte mig på morgonen small det till i nacken så att frugan vaknade! Sen när jag tagit mig ner var det bara försöka att koncentrera sig på att se till att benen inte skulle ge vika på vägen till soffan.... Men den här gången blev det inte lika allvarligt jag tänkte att jag skulle åka till jobbet i alla fall så man inte skulle stelna ihop totalt och i slutet på dan var det faktiskt lite bättre :)

Passade på att kolla upp bilen på kvällen, var inte speciellt kul med stel nacke men efter ett tiotal säkringar konstaterade jag i alla fall att det var så enkelt som att elkontakten till släpvagnen i princip var helt kortsluten! Var bara att koppla ur den helt och jag har ju inget behov att dra släp än så det får bero ett tag :)

Lördag vaknar man med samma smärta... Åker till jobbet en sväng och när man kommer hem är det faktiskt lite bättre, igen. Kanske man skulle jobba Söndag också ;) Nä, allvarligt, nu ska jag bara må gott och svulla i mig godiset jag köpte för 200kr på vägen hem ;) Möjligtvis bara skruva Lite i bilen :)

tisdag 13 oktober 2009

Trött å sliten

Och ändå är det bara Tisdag... Är ju ganska stressigt på jobbet nu, åka dit tidigt åka hem sent. Mindre roligt... Fast det blev lite bättre vid middagen, lagade nåt så enkelt som leverbiff med potatis och för att piffa upp det hela provade jag mortla lite torkade kantareller jag och lillan plockade i somras till brunsåsen. Det blev rent oerhört gott!! Blir leta mer svamp nästa sommar ;)

Blir kanske lite mer uppdateringar närmare helgen, nog så trött nu...

söndag 11 oktober 2009

Lättlagad sylt

Hade lite lingon över som Ingela hade plockat så jag tänkte att dom gör vi sylt av direkt då vi ändå hade slut. Det behöver faktiskt inte vara speciellt svårt att göra sånt här. Man behöver inte alltid följa receptböcker till punkt och pricka. Där har jag fått mycket inspiration av Susanne och hennes matlagning som är helt suverän!

När man gör sylt och saft som nog är bland det enklare man kan göra behöver man ingen kokbok. Det är ju bara att koka bären runt tio minuter, eventuellt mosa dom (Speciellt när man gör saft) och sockra efter smak.
Det enda egentligen man skulle kunna behöva böckerna till är väl att se hur mycket vatten man ska tillsätta.
Här kommer i alla fall receptet.

Lingonsylt på 25 minuter MAX (Eller andra bär, principen är densamma)


  • Lingon (Spelar ingen roll hur mycket bara man ser till att ha några centimeter kvar till kanten av pannan då det "växer" när det kokar)
  • Socker efter smak
  • Eventuellt Atamon (Konserveringsmedel, finns i alla matbutiker i bakhyllan)
Jag brukar sätta i en LITEN skvätt vatten i botten av pannan bara för att. Max en halv dl, mer behövs inte.

Gör såhär:
Koka bären ordentligt i ca 10 min. mosa dom om du vill annars struntar man i det. Tillsätt socker efter smak, samma sak gäller här som vid matlagning, sockra, smaka, repetera ;) Koka några minuter till och ställ det åt sidan för att svalna lite. Vill man använda Atamon sätter man i det nu annars sköljer man bara burkarna med det. När det svalnat några minuter kan man skumma av det, för att slippa böka med att ha burkarna i varmvatten före man häller i sylten brukar jag ösa över det med en slev men slevar man för fort kan burkarna spricka ändå, så var försiktig!

För att mosa bären brukar jag, istället för att bråka med en slev, använda en "pärostamp" som man normalt gör potatismos med men den funkar klockrent även till detta :)

(t.v.) Såhär ser Atamonflaskan ut.  (t.h) "Pärostamp"

Vinter fix - Pulk lagning

Efter en vild tur med Lillan och Ingela i pulkan efter fyrhjulingen förra vintern lossnade snöret från pulkan, undrar varför? ;) Tänkte att det nog är säkrast att laga detta innan snön kommer för då är det nog försent.
Samtidigt med repet av pulkan fick jag öva med en annan typ av rep, nämligen vanligt rep och speciellt att splitsa. Det är när man istället för att göra en ögla med knut, flätar ihop repet med sig själv.

I detta fallet har det absolut ingen som helst betydelse om man gör en knut eller splitsar men jag ville bara öva lite då man Alltid hinner glömma bort hur man börjar med splitsen, vilket är det svåra, sen ger sig resten när man väl börjat. Men ska man hårddra det hela rent bokstavligt talat håller nog en splitsad ögla bättre än en med knut.

Lagning av pulka, NU ska det väl ändå hålla! ;)


 Närbild av splitsen, ser ju faktiskt bättre ut än en knut :)



Här är en liten instruktionsvideo om man vill lära sig.


Mys Musse!

Var bara tvungen att lägga in en bild på våran världsmästare i mys :) Detta är en väldigt vanlig situation hemma hos oss.

Guldmedaljör i mys


Här är en med brorsan, Mjukis


Kattboll? Detta är inte heller speciellt ovanligt :)

Usch va KALLT!

Det var -10,1 när jag rullade ner i morse och inte speciellt varmt i köket alls, där var det 17...plus då, men det kändes som minus. Börjar snart bli dags att slå på elementen tror jag... Det var nästan så att man önskade sig själv till varmare breddgrader :) Jag gillar ju vintern men hatar att frysa, han som kom på att vatten ska frysa vi 0 grader borde få stryk! hade varit  bättre med +10 grader ;) Nu blir det i alla fall att kasta in mer ved i spisen och äta frukost.

lördag 10 oktober 2009

Diskriminering av pappor?

När vi satt och drack kaffe hos svärmor kom en fråga upp om en bok Ingela läser, nämligen att fäderna tappar kontakten med sina barn efter en separation. Då undrar man varför det blir så och själv tänkte jag att papporna i det fallet blir ganska diskriminerade. Kollade för skoj skull lite statistik på SCB om ensam vårdnad och kom fram till att det endast är 10 procent av papporna som har ensam vårdnad om barnen.
Javisst, självklart är det nog deras eget fel i vissa fall men det är nog inte så stor andel tror jag.

Personligen tycker jag det är ganska konstigt när man läser om vårdnadstvister, där får man ju, eller i alla fall jag, uppfattningen att mamman alltid är prioriterad och ska i princip vara tung drogmissbrukare eller på annat sätt inkapabel att ta hand om barnet för att tappa vårdnaden men inte ens då är det självklart att fadern ska vinna. I mina ögon verkar detta vara ganska diskriminerande och vi som lever i ett jämställt samhälle, eller ska de bara vara jämställt åt ett håll och på vissa saker?

Nu tänker väl vissa "men alla löneskillnader och chefspositioner då?" och "Det är ju så lite kvinnor i mansdominerade yrken" Det ämnet kommer jag garanterat ta upp en annan gång för nu är det mat! ;)

fredag 9 oktober 2009

Idol - Penningkossa för TV4?

Läste i Expressen idag om de nya reglerna i Idol, att de som "hänger löst" får mötas i en duell och att tittarna får ringa in en gång till för den sista uttagningen. Då kom frågan upp om de inte gjorde detta för att tjäna mer pengar och TV4´s representant försäkrade såklart att så var inte fallet.
Nähä?! Det måste ju ha varit en kuggfråga från reportern. Trodde han verkligen att TV4 reppen skulle ha svarat nåt annat, "Jo, vi vill ju ha ut dubbelt så mycket pengar från röstningen"...

Gissa om det hade blivit en media storm om han svarat så. "Idol Skandal - Så Lurar TV4 Svenska Folket". Tror ju knappast det skulle hända... Men i realiteten har ju TV4 ökat sina inkomster från Idol med 100%!! Det blir nog en ganska bra summa i slutändan. Räknar vi med att totalt 1 milj röstar är det en förtjänst för dem på 5,7 miljoner kronor och detta är INNAN den andra röstningen! Efter den blir ju summan 11,4 Miljoner kronor!
Kan man köpa aktier i Idol?? Sätt upp mig för så många jag kan köpa! Snacka om börsraket det hade varit! ;)

Men, om det nu är sant som representanten säger att det inte är för pengarna, så borde ju faktiskt andra röstningen vara GRATIS. För han SA ju att de inte hade den andra för att tjäna mer pengar och vinstdrivande företag vill ju självklart inte öka omsättningen... Eller?

Så, nu har jag fått vädra mina tankar om detta. Nu känns det genast mycket bättre och humöret är på topp igen :)

Vuxen liten dotter

Lillan är allt bra lustig ibland, vissa gånger beter hon sig som att hon vore ett år men andra gånger är det nästan så man själv känner sig som ett barn igen. Som mest vuxen är hon när hon ska gå upp och lägga sig, då går vi uppför trappen och när vi nästan är uppe i hallen vänder hon sig om och stoppar mig Väldigt bestämt med handen och säger "Pappa stanna! Lea gå före tända lyset!" Jag trodde jag skulle avlida! :) Barn är verkligen för rara ibland.

Mycket bra Fredag!

Jodå nu känns det mycket bättre. Hade ju lite problem på jobbet med maskinen, till supportteknikerns stora glädje ;) Han har väl i princip pratat i telefon med mig i två dagar nu samtidigt som vi skickat mail med bilder och filer kors och tvärs. När han sen frågade hur länge jag skulle jobba idag, svarade jag att jag skulle jobba tills maskinen funkade igen varav jag möttes av några allt för långa sekunders tystnad :) Han blev nog lite orolig :)

Till slut lyckades vi faktiskt lösa det hela! YIPPIEEE!!!! Tänk vad enkelt det kan vara ibland men samtidigt frustrerande, hela felet avhjälptes med att ta bort en post i datorn och sen lägga till den igen, det tog väl sammanlagt 30 sekunder... Mutter... ;) Är inte datorer underbara?!

Detta kan nog underlätta lite för mig nästa vecka när jag och min praktikant ska försöka avverka 120 timmars jobb på 40 timmar, mycket bra ekvation som absolut Inte går ihop med en maskin, så nu Jä..ar ska det jobbas!!! Han ska svettas blod till veckan ;)

Så allt som allt var det faktiskt en mycket bra Fredag och humöret är på topp! Och Nej, jag är faktiskt Inte arbetsnarkoman. ;)

torsdag 8 oktober 2009

El-fel och mjölk

Ja, det var ju en lustig kombination :) Förklaring följer:
Det hela började med att en av maskinerna på jobbet sa upp sig. Den vägrade helt sonika att göra som jag ville. Efter några försök konstaterade jag snabbt att det var något roligt elfel... Men vad roligt!! Fast egentligen är det inget fel, inte vad maskinen säger i alla fall, den tycker att allt är helt OK inga larm alls. Så hur åtgärdar man ett fel som inte finns??

Så hela eftermiddagen gick åt till att prata med en supportkille som sa åt mig att kolla en massa saker runt, i, under och ovanpå maskinen. Bara för att konstatera att jag räddat hans eftermiddag också, från fritid då ;) Han skulle återkomma i morgon :D

Här är maskinen jag jobbar med, en ByStar 3015 med 4.4Kw Laser. Kapacitet plåttjocklek: 25mm (Svart)


Och plåtlagret, kapacitet: 90 ton


Och till sist den andra, identisk, fast med 6Kw laser



Sen kommer vi till mjölken, som i detta fall inte har det minsta att göra med del övre delen :) Kom bara att tänka på det helt apropå.
Visst är det lustigt hur ett mjölkpaket kan göra så att det känns som att kylen är ganska välfylld.

Jag märkte det när jag bodde och jobbade nere i Stockholm, när man kom ner efter en ledighet var det första jag köpte en mjölkliter och då kändes det genast mycket hemtrevligare, fast paketets enda sällskap var en tub kaviar :) Det finns trots allt inget bättre än att ta ett glas mjölk med lite kakor till ;)

onsdag 7 oktober 2009

Chili con Carne ca 4 pers 30 min

  • ca 4-500 g Köttfärs (ett paket)
  • 1 paket Finkrossade tomater eller vilka krossade tomater som helst
  • 2 burkar Vita bönor i tomatsås
  • 1 Gul lök hackad och brynt
  • 2-6 vitlöksklyftor (Efter smak)
  • 1 Köttbuljongtärning
  • ca 1 dl tomatpuré
  • Eventuellt Salt, chili (färsk eller pulver), rosmarin, kajennepeppar. Allt efter smak
Det är en grundregel när man lagar mat, krydda lite, smaka av, repetera :)

Ris eller rostat bröd till. Smaklig måltid

Vattoglägga

På bondska eller på svenska, vattenhalka, snorhalt, blankis med vatten, kärt barn har många namn. Det var inte speciellt roligt i morse när jag skulle till jobbet. Många dagar med minusgrader på natten gjorde att backen frös till ganska bra, sen att det spöregnade inatt gjorde inte vägen mindre hal. Det är vid sådana här tillfällen man önskar att det kom två dm snö istället, det är åtminstone förutsägbart :)

Och frugan svor en hel del också när hon insåg att hon verkligen var tvungen att lägga om till vinterdäck innan hon skulle åka. Då tänker ni säkert, "Vad är det här för karl som inte gör det åt frugan?!" Men jag skyller på att jag var på jobbet ;) Sen lever vi ju i ett jämställt samhälle, ska jag städa och laga mat kan gumman lägga om till vinterdäck, eller hur? ;) Sen kompenserade jag ju fatiskt med att laga en god Chili när jag kom hem. Kan ju lägga upp receptet bara för att.

tisdag 6 oktober 2009

Ibland förvånas man

Ibland blir man väldigt överraskad över hur uppmärsamma barn kan vara ibland, fast man inte tror det :)
När jag hämtade lillan från dagis igår lyfte jag upp henne och hon sparkade av fötterna som vanligt mot bakdäcket, en mycket bra grej hon lärt sig så man slipper få in halva sandlådan i bilen ;)
Jag monterade ju vinterdäcken söndagkväll och jag hade inte sagt nånting om det till lillan, dessutom är mina sommar och vinterfälgar väldigt lika, men Lea hade knappt satt fötterna mot däcket förrän hon utbrast "Pappa nya däck bilen!"

Det är ju nästan så man tappar hakan ibland, sen kunde jag inte göra annat än skratta :) Det är samma sak när Ingela bytt gardiner inne, för mig brukar det ta nån vecka att upptäcka ;) men Lea hinner bara sticka in huvudet i rummet innan hon kommenterar att det är nytt. Barn är underbara, för det mesta ;)

söndag 4 oktober 2009

SNÖÖÖ!!!

Yippie!!
Nu kommer det vita helv..et! ...Skulle vissa säga, men jag hurrar! :) Snart blir det ljust på vägarna och lillan får åka sin efterlängtade pulka, hon har tjatat om den sen i sommras och varje gång det regnar säger hon "Lea åka ulka!" och varje gång jag kommenterar att det bara är regn säger hon "Bara jegn, nöa örst, sen Lea åka ulka!". Man kan ju inte annat än le då :)

Men som sagt så drar det ju ihop sig nu. Förhoppningsvis får vi en likadan vinter som förra året med tidig snö som verkligen får ligga kvar.
Och bilen har fått på vintersulorna, glykolen kollad och motorvärmaren i pluggad. Blir en trevlig resa till jobbet i morrn :)

Jag gör som svägerskan och lägger in en liten bild på vad som komma skall, men jag hoppar fram till det bästa ;)

Svetsa gjutjärnskamin

Insåg igår att jag inte kunde dra ut på detta mycket längre, det är nog bara en tidsfråga innan bakstycket på kaminen i gäststugan kommer att lossna och det är ju inte speciellt bra när man gjort upp en fin brasa...
Så efter många om och men lyckades jag och Palle slita ut kaminen för lite reparationer.
Det värsta med det hela är ju att kaminer i regel är gjorda av gjutjärn, som till och med för den erfarne svetsaren är svårt att svetsa i utan att det spricker. Vad kommer det då inte göra för mig tänkte jag...

Men till slut så lyckades jag faktiskt ganska bra med det hela, det blev bara en liten spricka i slutändan, fast det skyller jag på turen och inte skickligheten ;)

Steg 1: Stoppborra alla sprickor, viktigt vid alla reparationer av sprickor.


Vinklarna på tråden är viktig när man svetsar, med gjutjärn ska den vara 90 grader, jo jag rättade till det sen ;)


Superviktigt hur man, med min vänstra hand, håller "svetshandtaget"! ;)


Också viktigt när man svetsar gjutjärn, Hammra, Hammra och Hammra svetsen! Står visserligen att man inte ska behöva det med denna tråd, men i Bibeln står det mycket man inte ska göra! ;)



Liten före och efterbild, lite blästring och spissvärta på detta ser man nog inte att det är repat :D



"Lilla masken Max" - Vi skrattade rätt friskt när vi såg detta efter att jag nyss lagt en sträng. Det är faktiskt inte arrangerat överhuvutaget! Är det inte lustigt vad slumpen kan göra :D

fredag 2 oktober 2009

Mumsig fiskgryta

Höll ju på glömma att lägga in detta ju, det som avrundade eftermiddagen på ett väldigt bra sätt :) En väldigt snabb, enkel, nyttig, billig och framförallt GOD fisksoppa/gryta, Det sistnämda beror mest på hur mycket man reder den och om potatisen är tärnad eller hel.

Fisksoppa/gryta till 4-5 personer

  • ca 1,5l vatten
  • 2-3 morötter
  • 3-4 potatisar
  • 1-2 stälkar selleri
  • Fänkål om man har, funkar lika bra utan
  • 4-500g fisk (torsk, kolja, lax eller en blandning av alla. Ja, ni förstår säkert)
  • 1 burk kokosmjölk eller 2,5 dl grädde
  • 2 fiskbuljong tärningar
  • 1 knivsudd! saffran (Det är detta som gör den lite speciell men det ska bara vara några korn i princip, just såpass det tar smak)
  • Salt, kajennpeppar, vitpeppar, mjöl eller maizena till redning.
  • Aioli och 1 burk skalade räkor till servering. 


Gör såhär:
Tärna allt utom fisken i 2cm bitar, fisken kan man göra lite större bitar av.
Koka rotfrukterna tills dom NÄSTAN är klara (typ 10 min), blanda sen i resten av ingredienserna, krydda och red av. När det är klart kan man lägga i fisken. Låt puttra i ett par minuter sen är det klart!

Servera med en klick aioli och strö över lite räkor.

Tar max 30 min inklusive förberedning.

Komplettering


Var bara tvungen att komplettera sista inlägget med en av orsakerna till att kissarna för det mesta slutar dagen på plussidan. Magvärmare med massage! :) Lite knepigt att skriva inlägg bara ;) Väldigt sunkig bildkvalitet men det är ju trots allt bara en webbkamera, men ni hajar konceptet.

Plus och minus

Sista dagen har varit präglat av detta. Det började igår när jag kom hem, gumman satt vid datorn och helt plötsligt kom ett meddelande upp att inget abonnemang var registrerat till våran router. Suck, den enda sidan som fungerade var Ice.net´s hemsida där man var tvungen att registrera modemet hos dem igen. :(
Det positiva var att istället för att betala 350kr sjönk våran avgift till 200! :)

Det var ju i och för sig ett tag sen vi skaffade katterna men dom blev i allra högsta grad inblandade nu. I början hamnade dom på minus för att dom bara åt och inte uträttade speciellt mycket, fast dom var ju väldigt gulliga :) Sen hamnade dom på plus igen när dom började jaga möss, för att snabbt hamna på minus när dom insisterade på att lämna dom överallt på gården. Sen landade de på plus igen när jag började inse att våran källare i princip är helt mus fri! :)

Men idag kom den berömda droppen, det började med att Musse gnagde på två av våra frukostfrallor och Mjukis snodde ett "Ballerina - Pepparkaka" kex av mig igår... mutter. Men idag när jag kom hem var jag ruskigt sugen på en kaka men kunde inte hitta dom. Muttrade en stund över att Ingela gömt bort dom för bra samtidigt som jag var irriterad över att Lea dragit ut en massa plast på golvet.

Då går det upp ett Liljeholmens för mig, Ingela hade inte alls gömt kakorna och Lea hade inte skräpat ner, Musse och Mjukis hade dragit ner kexpaketet på golvet och Nadja (hunden) hade gjort slut på lidandet! Djurkräk!!!

Men dagen slutade trots allt på plus då jag hade köpt två kexpaket, internet felet löste sig genom installera om Firefox och katterna var extra mysiga nu på kvällen. Och som pricken över i hittade jag en påse med Kinapuffar som jag ska mumsa i mig! :D

Vem kan vara sur på dom här :)